Numitron kijelzõs óra készítése két egyszerû lépésben

 

1. lépés:
Végy egy jópofa üveget és idd meg, ami benne van, ezután tisztítsd jól el az üveget (vásárláskor ügyelj rá, hogy elég nagy üveget vegyél, nehogy ne férjen bele az új órád).

2. lépés:
A második lépéshez óriási segítség, hogy a kapcsolási rajzokat és a NYÁK terveket, amiket készítettem, felteszem erre az oldalra és le lehet tölteni, szóval ezeket már nem kell kitalálni és megrajzolni. Az üveg zárókupakjába rejtett kis korong alakú áramkör nincs a rajzokon. Ez a rész tartalmazza a különféle csatlakozókat, piezo hangsugárzót és ki/bekapcsoló gombot, szóval ezt mindenki tervezze meg saját maga. nem nagy ördöngõsség.
Ezek után elegendõ a szükséges alkatrészeket beszerezni, a NYÁK lapokat elkészíteni, az alkatrészeket beültetni.
Utána az üvegbe be kell építeni a NYÁK lapok tartószerkezetét.
Egy kis türelem segítségével az összes elkészült NYÁK lapot be kell rakni az üveg száján és összeszerelni az üvegben (az óra mûködését célszerû letesztelni az üvegbe szerelés elõtt).
Ezután már csak a vezérlõprogramot kell megírni a processzorra. Ha valaki lusta, vagy nem ért hozzá, akkor én természetesen vagyok olyan jó arc, hogy a programot odaadjam. Persze jó pénzért, hiszen én sem keveset fáradtam vele, mire kifundáltam az egészet programot, ami a 8 magos procin fut és végzi a dolgát. Amúgy a programíráshoz és a program beégetéséhez Propeller Tools programot használok. Ez tök ingyen letölthetõ a Parallax oldaláról.
Utána már csak a mûködtetéshez szükséges távvezérlõt kell beszerezni. Ezt a saját cégünktõl szereztem amúgy. Nem tudom, hogy máshol árulják-e.
Ha nem szeretéd, hogy az új órád leguruljon a polcodról, akkor érdemes egy tartószerkezetet is tervezni és építeni az üveg alá.

Tulajdonképpen ennyi lenne az építés.

 

Az óra funkciói:
- 24 órás idõ kijelzés
- naptár funkció
- automatikus vagy manuális téli/nyári idõszámítás átállítás
- többféle, választható csipogás a távirányító gombnyomások hatására
- ébresztési funkció (egy alkalommal, minden nap, vagy csak hétköznapokon történő ébresztéssel)
- ébresztési hang kiválasztási lehetőség
- szundi funció (5-20 percig állítható)
- áramszünet után nem kell az idõt beállítani és az ébresztési idõpontot sem felejti el
- választható automata vagy manuális kijelzési és hangulatfény fényerõállítás
- szobahõmérséklet kijelzés (beállítható az óra és a hõmérséklet váltva történõ kijelzése is)
- kikapcsolható kijelzõ és hangulatfény, hogy éjszaka egyáltalán ne zavarjon, illetve energiatakarékossági és élettartamnövelési célból
- infra távvezérlõs vezérlés

 

Video az óráról:

 

 

Kapcsolási rajz:

 

Beültetési rajz:

 

Néhány kép az óráról:
A kupakba rejtett áramkör a kapcsolóval, tápfesz csatlakozóval, piezo hangsugárzóval és a hõmérõ, illetve programozó csatlakozóval. A kupakba rejtett áramkör összeszerelve a táp panellel. A kijelzõ meghajtó tranzisztormezõk és a kimeneti shift regiszterek. A numitron kijelzõk fogadó panelje az RGB hangulatfény ledekkel.

A fõ vezérlõ panel az RGB meghajtó tranzisztorokkal. A fõ panel a már behelyezett processzorral és realt time IC-vel. Az üvegbe helyezés elõtti ellenõrzés. Az üvegbe helyezett óra.

Az állványra helyezett óra. Az óra, a hozzá rartozó távirányítóval.