Beszélõ mogyisdoboz (Talking Peanuts) építése

 

A beszélõ mogyisdoboz lelke egy ISD 1420 analóg hangrögzítõ IC. Ennek a kis chipnek a segítségével összesen 20 másodpercnyi hangot tárolhatunk és játszhatunk vissza.
Az ilyesféle hangrögzítõ chipeket többek között különféle biztonságtechnikai áramkörökben, kutyaugatás imitátorokban, üzletbekbe betérõ és távozó vásárlók üdvözlésére használatos áramkörökben, beszélõ autóriasztókban és vicces, trükkös áramkörökben szokták leginkább alkalmazni.

A következõkben egy jópofa alkalmazási lehetõséghez szeretnék kedvet csinálni. Néhány külsõ analóg alkatrész csatlakoztatásával mûködésre lehet bírni a chipet.

 

A mogyisdoboz funkciói:
- 20 másodperces üzenet rögzítése és visszajátszása
- beépített mikrofon és hangszóró
- fõkapcsoló az elemek élettartamának növelése érdekében

 

Video az óráról:
Jelenleg nincs elérhetõ video a kis üzenõ dobozról. Ez nem jelenti azt, hogy a késõbbiekben ne készüljön majd róla film.

 

Kapcsolási rajz:

 

Beültetési rajz:

 

Néhány kép a beszélõ mogyisdobozról:
A doboz aljába fosszatott rögzítõ csavarok. A dobozba passzoló fõ áramköri lap. Azért hiányzik a körbõl egy kis cikk, mert ekkora darabom volt éppen otthon elfekvõben. A mikrofont, vezérlõ gombokat, fõkapcsoló és visszajelzõ ledet tartó lapka. Így néz ki az áramkör a doboz alján. Jól látható az ISD1420 hangrögzítõ chip.

A fõ áramköri lap fölött található az elemeket tartó rész. Eredeti, orosz, CCCP hangszóró :) A vezérlõ gombok és a mikrofon elhelyezkedése a doboz oldalán. A hangszóró a doboz tetejébe passzol.

Az összeszerelt üzenetrögzítõ doboz.