Wire Clock, az üvegkalickába zárt óra

 

A Wire clock egy olyan digitális óra, amely épülés közben tervezõdött és tervezés közben épült. Tehát scratchbuilt építési módról beszélhetünk. Nem nyomtatott áramköri lapra épült. Az alkatrészeket egymással összekötõ drótok tartják össze az egészet.
A kijelzõje egyetlen digitnyi 7 szegmenses kijelzõbõl áll, ezáltal elég érdekesen lehet leolvasni róla az idõt. Az óra tízesek, óra egyesek, perc tízesek, perc egyesek egymást követve láthatóak, majd 2 másodperc szünet után újra elindul a kijelzési ciklus.
Az idõ beállítására egy gomb szolgál. Egy egyszerû menürendszer segítségével lehet beállítani az idõt és az óra pontosságának ellenõrzésére is a menürendszeren keresztül nyílik lehetõség.
Az óra szerkezete az építési módjából adódóan nagyon sérülékeny, ezért egy tiffany technikával készült üveg védõbúra veszi körül.
Az óra "agya" egy Microchip PIC16F676 mikrovezérlõ. Assembly nyelven írtam meg rá a vezérlõprogramot.
A kijelzõn megjelenõ adatok a mikrovezérlõbõl egy 8 bites shift regiszteren keresztül jutnak el a kijelzõ szegmensmeghajtó tranzisztorokig.
Az óra elkészítését azoknak ajánlom, akiknek nem remeg a keze forrasztás közben :D Elég sok türelmet és kitartást igényel az aprólékos forrasztási munkálatok miatt. A rövid vezetékek pillanatok alatt vezetik a forrasztópáka által generált magas hõmérsékletet, ami azt eredményezi, hogy a melegített drót már beforrasztott részei kiolvadnak, ha túl sokáig melegítjük, és kezdhetjük elõlrõl az egész munkát. A munka közben kifejezetten jól lehet meditálni, mert nem is figyel rá oda az ember, de még a levegõt is sokkal óvatosabban veszi forrasztás közben :D
Dióhéjban ennyi lenne az egész.

 

A Wire clock néhány fontos funkciója:

- 24 órás kijelzés
- áramszünet esetén a kijelzés szünetel, de amint visszajön az áram, az óra jár tovább és nem kell újra beállítani az idõt.
- egyszerû idõ beállítás
- mérete kb. 10x10x10cm

 

Video az óráról:
Egyelõre még nincs video készítve az óráról.

 

Kapcsolási rajz:

 

Beültetési rajzok:
Mivel az óra áramkörei nem NYÁK lemezen lettek megvalósítva, így aztán nem készült alkatrész beültetési rajz.

 

Egy-két kép az üvegkalickába zárt óráról:

A munkaasztalon.

Egy közeli kép a kijelzõrõl. A pontosság beállítása frekvenciamérõ segítségével. A védõ üvegbúra alkatrészei.

Itt jól láthatóak az alkatrészek. Az elkészült üveg várja, hogy a helyére kerüljön. Profilból. És szembõl.